اولا طريقة عمل كاكاو الشرب في البيت انا متعودة عن نفسي بجيب كاكاو ماي واي لو مفيش بجيب كوكس لكن دلوقتي بعمله بنفسي وحقولكم ازاى الكاكاو هتجيبي ب3 جنيه كاكاو خام سايب من العطار (مركز اوي ومر ولونه غامق ) اللي بيستخدم في الحلويات يعني تقريبا هيطلعوا كباية ونص ضيفي عليهم الاتي : نص كباية نشا معلقة كبيرة قرفة مطحونة 3 معالق سكر بودرة رشة حلوة فانيليا 3 معالق لبن بودرة (اختياري ) قلبي كويس وحطيه في برطمان والكمية اد الكاكاو الجاهز 3 مرات الحليب المكثف 1 كوب سكر اكوب لبن بودرة رشه فانيليا صغيرة نص كوب ماء معلقه صغيرة سمنه وبحطهم على النار مع التقليب بالمضرب السلك علشان مايكلكعش اول ما يغلى اسيبه بعدها 10 دقايق واطفي واعبيه في علبه محكمة الغلق لحين استخدامه طريقة اخري للحليب المكثف كوب لبن بودره نصف كوب ماء مغلي ىسابقا 3 ملاعق زبده ثلثين كوب سكر كله فى الخلاط دقيقتين وبيكون عندك احلى حليب مكثف بالبيت وطعمه رائع طريقة عمل المستردة المقادير: لتر خل ابيض معلقة صغيرة فلفل ابيض معلقة صغيرةزنجبيل مطحون معلقة صغيرة ملح معلقة صغيرة بهار معلقة صغيرة كركم معلقة صغيرة بودر كارى 4 فصوص ثوم ناعم معلقة كبيرة من مسحوق الخردل " المستردة " الطريقة: يوضع الخل فى اناء ويضاف اليه جميع المقادير ما عدا المستردة يوضع الاناء فى اناء اكبر منه ويرفع على النار مع التقليب حتى يغلظ قوام الخليط تمزج المستردة فى قليل من الخل البارد مزجا جيدا يرفع الاناء المحتوى على خليط الخل ويضاف اليه المستردة الممزوجة بالخل مع التقليب جيدا ثم توضع في برطمان زبده الفول السوداني سوداني مقشر (غيرمملح) نحمص السوداني ونفرمه في الكبه لعد ما ينعم خالص خالص نضيف ذره ملح ومعلقتين زيت ونطحنه تاني هيكون الزيت بتاعه خرج وبقي زبده وكده خلاص عايزه تضيفي عسل او شيكولا حسب الرغبه او تسيبها كده طريقه عمل المايونيز المقادير 1صفار بيضه/ملعقة مستردة /كوب ونصف زيت بس يكون نوع نضيف/ملعقه خل/شويه ملح/ملعقه صغيره سكر الطريقه:نضع صفار البيض مع المسترده وننزل عليه بسرسوب الزيت الى ان ينتهى المقدارونقلب بالملعقه ولو عندك خلاط بفتحه من فوق نضع الزيت من فوق مع الضرب بالراحه على السرعه الاولى الى ان ينتهى المقداركله واذا كانت مصفره قليلا أضع شويه خل ثم اضع باقى الاضافات (الملح-الخل-السكر) ثم أضع الخليط فى برطمان وأضعه فى الثلاجه وان شاء الله حتاكلو احلى مايونيزبيتى الطحينة كوب سمسم 1 كوب دقيق 1 كوب زيت نحضر السمسم غير محمص ونحمصه علي البوتجاز من غير ما نغمقه ثم نطحنه في الكبة ويوضع بعد ذلك مع الدقيق والزيت في الخلاط ويضرب جيدا وحيكون عندك احلي طحينة الكريم باتسير
طريقته 3 صفار بيض+معلقه نشا+2 باكيت فانيليا+كوب لبن حليب+3معالق سكر او حسب رغبتك تغلى اللبن مع باكت فانيليا وفى حاجه تانيه تضربى الصفار مع الفانيليا التانيه والنشا والسكر وتضيفى اللبن السخن وتقلبى بالمضرب السلك لغايه مايطلع فقاقيع تحطيه على نار هاديه جدااااااااا مع الاستمرار فى التقليب لغايه مايتخن وتحطيه فى علبه مقفوله لحين الاستخدام السحلب المقادير: كوب حليب بودره، كوب سكر بودره، كوب جوز هند، نصف كوب سمسم محمص، كوب دقيق الأرز مطحون، 4 ملاعق كبيرة نشا 4 ملاعق بودره سحلب، ملعقة صغيرة قرفة، علبة فانيليا بودرة، مكسرات مشكلة حسب الرغبة. التونه سمك تونه او ماكريل حجم كبير حسب المتوفر تجبيه وتنظفيه كويس جدا بالملح والدقيق والليمون والخل وتفتحيه وتشلي منه السلسله واي شوك كبير ينفع تشليه وتحطيه في مصفاه علي حمام بخار لحد ما يستوي خالص وبعدين تنظفيه من اي اشواك فيه وتهريسه وتحطيه في علبه وعليه ملح وكمون وليمون وزيت وتحطيه في التلاجه تاخدي منه وقت ما تحبي وتحطي عليه الاضافات بتاعتك السمن القشطةاوعوا ترموها احلى سمن بلدى من قشدة اللبن كل يوم شيلي وش اللبن لحد متجمعى علبة كبيرة فى الفريزر بعد كدة طلعيها تفوك وتحوطى رشة ملح خفيفة وتضربى فيها بأيدك او مضرب كهرباء لحد متنزل المياة بتاعتها واوعى ترميها الميه دي ممكن تستعمل شرش للجبن القريش او اى جبن ابيض بدل متصفر فى الثلاجة اوتتحط على المش بعد كدة هتلاقى كرة ذبدة تحفة تحوطيها على البوتاجاز مع التقليب لحد ما تتبخر كل الميه الفيها وتطلع المورتة بيكون لونها عسلى تعرفى انها استوت وبيطلع احلى برطمان سمن بلدى 100% الجبنه السايله هاتى كوب حليب مركز غير محلى ولو مفيش هاتى حليب طازه وعليه نص كوب لبن بودره ومعلقة خل وعصرة لمون وشوية ملح وحطيهم فى الخلاط ومن الفتحه فوقانزلى بسرسوب زيت لحد ما توصلى للقوام المطلوب ولزيادة الفائدة ممكن تخلى نص كمية الزيت تكون زيت زيتون شيكولاتة للسندوتشات
1 كوب سكر بودرة 1 كوب لبن 1 كوب زيت 1 كوب كاكاو ويخلط جميعا في الخلاط ثم يوضع في برطمان نظيف وجاف ويحفظ بالثلاجة
تجيبى البطاطس تقشريها وتقطعيها مكعبات صغيرة وتسلقيها بميه وملح بعدين صفيها
وشوحيها فى حبه سمنه او زبده واكسرى عليها بيضه ولا اتنين واقلبيهم وحبه فلفل وملح والف هنا
سلطه البطاطس بكذا طريقه
اول واحده
اسلقى البطاطس فى ميه وملح وبعد ماتستوى قشريها واهرسيها وهى سخنه وحطى عليها ملح وكمون وخل وفلفل او شطة توم وقلبيهم كويس
ممكن تزودى كسبرة خضرا او بقدونس ممكن جزر مبشور ممكن تزودى طحينه اللى يعجبك باى حاجه هتبقى رووووووعه
ممكن تزودى عليها بيضه مسلوقه مهروسه برضو بتزود القيمه الغذائيه
التانيه بقى تحففه
هتجيبى فصين توم وتقطعيهم صغير مع قرن فلفل وشوحيهم مع حبه زيت وبعد كده قطعى بطاطس مكعبات صغيرة وشوحيهم لحد ماتنشف ميتها وبعدين ننزل بطماطم مقطعه بس مش كتير وقلبى وحطى ملح وكمون ووطى النار وسبيها تستوى مع بعضها
ممكن تعمليها جنب شوربه عدس روووووعه
التالته بقى
قطعى بطاطس مكعبات واسلقيها بس متتهريش منك واسلقى جزر مكعبات صغيرة واقلبيهم مع بعض مع كسبره خضرااو بقدونس او ممكن بسله وفاصوليا مسلوقين
واعملى التتبيله دى كم معلقه مايونيز وملح وفص توم وقلبى كله مع الخضار
البطاطس الكروكيه
بطاطس مسلوقه ومهروسه ونتبلها وهى سخنه ملح وفلفل وكمون وتوم وشطه مع بيضه ورشه بقسماط ودحرجيها فى بقسماط وسبيها فى التلاجه تشد شويه واقلى فى زيت سخن
ممكن تزودى على خلطه البطاطس دى جبنه او بسطرمه ولحمه معصجه او بواقى فراخاو بواقى السمك فصصيه واعمليهم كفته مع البطاطس
كفته تونه
بطاطس مهروس يجى نص كيلو ومتبله بكمون وفلفل وملح وتوم وكسبرة خضرا وحبه كارى لو فى عندك وعلبه تون وبيضه وحبه بقسماط ونعجنهم كويس وندحرجه برضه فى بقسماط ونقلى فى زيت سخن ومتقلبيش كتير عشان متفكش
وعملتهامرة بالجمبرى كانت اكتر من تحففففففففففففففه والله
جبت كيلو جمبرى كان ب15ج حجمه وسط كده وفصصته طبعا هيقل للنص من غير القشر دقيته بالهون وتبلته وحطيته كده زى ماعملت كفته التونه
بس حطيت عليه بتاع كيلو بطاطس او اقل شويه
عمل تقريبا 50صباع
يتاكل مع مكرونه او بالعيش وشويه سلطه طحينه وسلطه خضرا
ممكن تعمليها سندوتشات ع العشا مع شويه خس وطحينه او مايونيز او كاتشب روووووووعه
بيتزا البطاطس
بعد ماسلقتى البطاطس وهرستيها وتبلتيها كويس وهى سخنه وحطيتى عليها بيضه وحبه دقيق
ادهنى الصنيه زيت وا سمنه وافردى البطاطس فيها وحطى عليها كاتشبعلى خفيف رشه زعتر لو عندك وفلفل اخضر وزيتون وطماطم وجبنه مبشورة زى مكونات البيتزا عادى ودخليها الفرن
عايزة تضيفى لانشون او بسطرمه او بواقى فراخ او لحمه اى حاجه
جلاش بالبطاطس
تجيبى ورقه الجلاش تفرديها وتقسميها عشان هنلف الجلاش صوابع
ادهنيه خفيف سمنه
حضرى حشوة البطاطس
بطاطس مهروسه متبله بملح وكمون وكسبرة خضرا وفص توم وحطى منه معلقه ع اجلاش ولفى صوابع وفى صنيه ع الفرن لحد مايحمر او اقليه فى زيت بس فى الفرن اخف طبعا
بطاطس بالبشاميل
طبعا الطبقه الاولى فى الصنيه بطاطس مهروسه ومتبله والطبقه التانيه شاورما فراخ
ودى بنقطع فراخ صغغيرة ونتبلها ببصل وزبادى وملح وبهارات ونسويها ونضيف عليها فلفل وطماطم وبصل فى الاخر
الطبقه الاخيرة من الصنيه هى البشاميل
خلصتى شرا طلباتك ومعاكى فكة جنية ولا جنيهين ولا نص
هاتى بية حاجة باكو شاى صغير
كيس مكرونة
كيس صلصه كيسين ملح
بجنية صابون سايل
بتنين جنية فلفل اسود نص ولا ربع كيلو شعرية و لاربع عدس ولا صابونة حتى
ولا ربع فاصوليا بيضة ولا ربع لوبيا ولا نص كيلو رز ولا بجنية حلبة ولا مكعبات شوربة ولا نص كيلو بسلة ولا كيلو طماطم او بطاطس ولا بصل ولا كيس مكرونة سباكيت
يعنى اية
يعنى هتشترى اى حاجة بجنية او نص جنية او جنية ونص
بيضتين حتى
او حلاوة بار اللى بنص جنية
المهم انك تشترى حاجة واحدة بس
ولما ترجعى البيت مش هتاكليه ولا تطبخيها لان انتى اساسا مش جايباها للاكل
لاء
انتى زى الشاطرة كدة هتفضيلهم درج ف المطبخ ولا رف ف التلاجة ولا كرتونة
كدة فى اى ركن بعيد عن ايدك
وكل ماتشترى حاجة بالجنية ولا النص ولا الجنية ونص اللى كانوا فايضين منك باقى مالوش لازمة كنتى زمانك اشتريتى بيهم لبان ولا شوكلاتاية
الحاجة اللى اشتريتها دى حطيها ف الكرتةنة ولا كانك اشتريتيها
وكل مرة ولا كل نزولة لمعاليكى هاتى حاجة بالفكة البسيطة دى وحطيها ف الكرتونة
وانسيها
ولا تقربيلها
......
.....
.....
انتو ف 3 اسابيع اول الشهر اللى بيبقى مصروف الشهر مستور فيهم
عملتى ثروة ف الكرتونة
بس بشرط
اوعى اوعى اوعى تروحى ناحية الكرتونة انسيها خالص ولا حتى تعدى اللى فيها
ارمى فيها وخلاص اللى اشتريتية بالفكة
هتيجى اخر اسبوع ف الشهر
تعملى اية
تاخدى الكرتونة
وتاخدى الحاجة اللى فيها وحطيها ف المطبخ
ودة استعملية الاسبوع دة
هتلاقى تلات تربع الحاجة اللى انتى محتاجاها
وعن تجربة
وماتستهونيش بالربع كيلو ولا النص كيلو رز ولا اى حاحة من دول
والله هتمشيكى وربع مرة على نص مرة
هيبقى كتير
والتلات اسابيع فيهم 21 يوم شوفى بتنزلى كام مرة
وبيبقى معاكى كل مرة كام فكة
وبتجيبى اية
هتلاقى عندك 21 حاجة
لو جمعتيهم هيمشوكى ال7 ايام اللى فاضلين من الاسبوع
واوعى تتكسفى لما تروحى تشترى ربع ولا نص كيلو حاجة محدش هيتكلم او اوعى تعتبرى دة تقليل من شأنك أبدا
جيبى كدة وحطيهم وانسيهم
وبعدين لماتتزنقى ف اخر الشهر طلعيهم.
الفول المدمس
ليه نشتريه مادام نقدر نعمله فى البيت وبجد هيبقى موفر اوى يعنى كيلو الفول ب حوالى 7 جنيه شوفوا بقى لما نعمله فى البيت وكل مكوناته عندنا ويبقى فول معتبر ونقدمه فى الفطار والعشاء وهيبقى نضيف وكمان رخيص جدا وهيكفينا كتييييييييييييييير
الطعميه
نجيب الفول المدشوش الكيلو فيه بحوالى 4.5 جنيه وخضره ب جنيه ونعمل احسن طعميه فى البيت شوفوا بقى الكيلو ده هيعمل كميه اد ايه هتكفينا كتيييييييييييير
الجبنه الثلاجه
نجيب العلب لو اسرتك كبيره تجيبى العلب ال بيبقى فيها 2 او 3 كيلو بتوفر عن اننا نشترى بالقطاعى ولو اسرتك صغيره بتجيبى العلبه ال فيها كيلو هتوفر اوى وكمان هتكفينا فتره فى الفطار والعشاء
البيض
نحاول نجيب كرتونه البيض على بعضها هتكفينا الشهر وكمان هتبقى موفره عن اننا نجيب قطاعى نعمله مره شكشوكه مره مسلوق مره اومليت مره عجه مره على بطاطس يعنى اشكال كتير اوى
المربى
نجيب البرطمانات على حسب عدد افرادنا والاحسن كمان اننا نعملها فى البيت باى فاكهه موجوده عندنا نزود السكر ونمعل احسن مربى ونضيفه وكمان توفير وهتكفينا فتره
التونه
فيه علب انواع كتير ليه بقى نروح على نوع يكون غالى ونقول هو ده يابلاش مانجيب العلب ال سعرها كويس واهو كلها تونه فيه نوع العلبه الكبيره المفتته ب 3 جنيه اهو تغيير وكمان سعرها كويس ولو روحنا كمان على محلات جمله هنلاقيها ارخص من كده
الجبن وانواعها
فيه انواع كتير من الجبن وبتكون غاليه وبتخرم الميزانيه خالص يعنى الكيلو من الرومى ب 42 جنيه والفلمنك ب 45 جنيه مش بجد حرام الاسعار دى هتقولولى ولادنا عايزين انواع تانيه هاقول ماشى
ممكن نجيب الشيدر طعمها كويس وسعرها رخيص الكيلو فيها ب 15 جنيه وكمان فيه الجبن المطبوخه العلبه فيها ب 8 جنيه وكويسه اوى وطعمها تحفه وفيه الجبن المثلثات فيه انواع ب 2 و 3 جنيه وحلوين اوى هو لازم يعنى الغالى يابلاش اهو كله اكل وسندويتشات
فيه بقى افكارتانيه كمان علشان التنويع فى يوم اجازه مثلا عايزين تعملوا حاجه مميزه
ممكن نجيب ربع كيلو لحمه مفرومه مستورده ب 7 جنيه ونقطع عليها طماطم وبصل وفلفل كتير ونعملها سندويتشات حواوشى ونقدمها فى العشاء مثلا مره الربع ده هيكفى كتييييييير وهيعملنا كميه حلوه اه والله وهيكفوكوا
ممكن نجيب نصف كيلو كبد وقوانص ب 8 جنيه بنقطعها ونقطع عليها بصل وفلفل وطماطم كتير ونسويها على النار بجد طعمها جامد وهتكفى مرتين فى اى ايام من الشهر واهو تغيير وكمان توفير جدا
دلوقتى الاسعار غالية والراتب هو هو بتمشى نفسك ازاى ؟ +الغالى ميلزمنيش وفى اكتر من بديل مثلا اللحمة غالية استبدلها بالفراخ باخليها فى البيت واطلع منها البانيه لوحده والوراك لوحدها والكبد لوحدها وافرز واصنف
+الطماطم مثلا غالية اعمل قايمة بأكلات مفيهاش طماطم خالص وامشى عليها لحد ما ترخص صنية مكرونة بالبشاميل او جلاش ملوخية او قلقاس وكدة والحمد لله مفيش اى مشاكل ودايما باعتمد على التفريز للحاجة الرخيصة عشان تنفع فى اليوم الغالى
ممكن العزومة تكون بتدبير ؟ بمعنى ممكن نوفر واحنا عاملين عزومة؟
ممكن اوى تعملى احلى عزومه باقل التكاليف مثلا لو عندك ربع لحمه مفرومه ممكن تعملى بيها 3 صوانى زى صينيه مسقعه وبطاطس محشيه لحمه مفرومه ورقاق او بشاميل تبشرى البصل فى الطاسه ويكون كتير وعلى فكره البصل بيحلى اوى طعم العصاج وتحمريها مش تحرقيها وتحطى المفروم مع الملح والفلفل وتقسميها المسقعه مش بتاخد كتير عصاج
ولا البطاطس
الرقاق او البشاميل ممكن وظبطى
مع نص بانيه ب 20 جنيه يتبل بالملح والفلفل وبشر الطماطم
والبيص والبقسماط حتلاقى حجمها اتصاعف وبقت كبيره وسلطه واهو بقه عندك
عزومه موفره فى حدود اقل من 50 جنيه
الكفته ممكن تجيبى نص كفته مع البصل والبقدونس تعمليها مشويه مع سلطات وكرونه واهى عزومه بسيطه
المحاشى بحد ذاتها توفير مع شياكه واتقان ومش مكلفه
- مثلا اذا عزمنا افراد كتير وعاوزين نعمل اطباق ونوزعها على الافراد فيها مكونات اكل يعنى هيكون فى الاطباق دى ايه؟
من رايي انا مش بحب موصوع ان كل واحد طبق والكلام ده لان احيانا وكثيرا بيخلصو طبقهم وبيكونو عايزين اصافه صنف تانى بس بيكون فيها احراج انا رايي نقسمهم لو فيهم اطفال ناكلهم الاول وبكده خلصنا منهم ميعاد اكلنا احنا بنقسم بعصينا الى قسمين بنفس الاصناف يعنى سفرتين او نعمل سرافيس كبيره واوبن بوفيه
وكل واحد طبقه فاصى يحط اللى عايزه
+++++++++++++++++
جليد (معطر الجو الاسبراي او الجهاز )
أي زيت عطري مركز ب2.5 لافندر او ياسمين او مسك فرغيه فجهاز ريد بتاع الناموس والريحة هتطلع للجيران (دة فتوكة هنا اللي قالت عليه واناعملتها رووعة ربنا يباركلها) ولو معندكيش الجهاز اغلي شوية مية فأي كنكة قديمة وضيفي 5نقط زيت عطري وامشي في الشقة الريحة هتلزق
+++++++++++++++++++
المسحوق الاتوماتيك
ضيفي على كيس التايد ال4 كيلو (2كيلو مسحوق يدوي )وقلبي كويس اولا هيكتر الكمية وهينضف احسن ومش هيبوظ الغسالة
واللي خايفة تضيف 2كيلو من المسحوق الاتوماتيك السايب الكيلو ب6 جنيه
++++++++++++++++++++++++++
الداوني او الكمفورت (معطر الملابس )
ضيفي على مية الشطف فدرج الغسالة في الاخر 3 نقط بالقطارة (على الفم كله ) زيت المسك الأبيض او زيت الياسمين او أي ريحة هيدي ريحة حلوة ومالوش أي اثر عالهدوم