إتيكيت خاص فقط بالبوفيهات والعزومات ..!!

ABOTARBO

أنت تضئ سراجى
مشرف سابق
إنضم
21 نوفمبر 2009
المشاركات
30,377
مستوى التفاعل
2,099
النقاط
0
الإقامة
Je rêve que je suis un papillon
إتيكيت خاص فقط بالبوفيهات والعزومات ..!!

اتيكيت البدء في تناول الطعام

968717699.jpg


لأن لتناول الطعام أصول واتيكيت لا يمكن الاستغناء عنها خاصة في العزومات ومع الضيوف ، ينصحكِ خبراء الاتيكيت بهذه الإرشادات المهمة :

- يجب الانتظار حتى يكتمل الجميع وتبدأ ربة البيت بالأكل أولا ثم الضيوف أو أفراد الأسرة .

- إذا كان العدد كبيرا أو يخشى أن يبرد الطعام فعندئذ ابدأ بتناول الطعام عندما ترى أن عدد الحاضرين أصبح مناسبا ولا داعي لانتظار الجميع .

- في حالة البوفيهات ابدأ في تناول الطعام بمجرد دخول غرفة البوفيه


يتبع...
 

ABOTARBO

أنت تضئ سراجى
مشرف سابق
إنضم
21 نوفمبر 2009
المشاركات
30,377
مستوى التفاعل
2,099
النقاط
0
الإقامة
Je rêve que je suis un papillon
قواعد واتيكيت الضيوف

قواعد واتيكيت الضيوف

458863578.jpg


جميل أن يوجه لكِ أحد أصدقائك أو أقاربك دعوة للعشاء أو الغداء معه ، لكن قبل أن تلبي هذه الدعوة يجب أن تكوني على علم بكل قواعد الاتيكيت الخاصة بالضيوف ، وإليكِ هذه النصائح :

الحساسية : إذا كنت تعانين من الحساسية لنوع معين من الأطعمة , فعليك أن تخبري المضيف المضيفة فى وقت سابق على حضور الدعوة وبعد توجيهها وما تحتاجه من متطلبات غذائية فى حدود اللائق.

الملابس: إذا تلقيت دعوة لا تتردد فى سؤال المضيف/ المضيفة عن نوعية الملابس التى ترتديها, أما إذا كانت حفلة شواء فلا داعى للسؤال ، والقاعدة العامة هو أن تضع فى اعتبارك دائماً نوع الحفل وميعاده ليلاً أم نهاراً عند اختيار الملابس .

لا تحاول ارتشاف أو تبريد الطعام الساخن بالنفخ فيه ، لا تتحدث والطعام فى فمك.

الهدايا: إذا كان شخص تعرفه اختر الهدية العملية التى يمكن أن يستفيد منها وليس شرطاً أن تكون غالية فى الثمن أما الشخص الذى لا تعرفه فيكتفى بباقة من الورود.

الدعوة : لا تصطحب أى شخص غير موجه الدعوة إليه .

- تناول الأطعمة أو المشروبات: لا تبدأي فى تناول أى شئ إلا بعد أن تحصل على الإشارة الخضراء من المضيف / المضيفة وهى البدء فى الإمساك بالشوكة ومن هنا تبدأ أنت أيضاً.

فوطة المائدة: توضع على الفخذين بمجرد جلوسك على المائدة, لا تحاول فرد طياتها كلية لكى تحمى ملابسك فى حالة انسكاب الحساء أو أية سوائل بجانب فتات الطعام .

وضع الجلوس: الاسترخاء مطلوب عند تناولك للطعام .


يتبع ....
 

ABOTARBO

أنت تضئ سراجى
مشرف سابق
إنضم
21 نوفمبر 2009
المشاركات
30,377
مستوى التفاعل
2,099
النقاط
0
الإقامة
Je rêve que je suis un papillon
تناول الطعام دليل رقيك وتميزك

تناول الطعام دليل رقيك وتميزك

71531352.jpg

ـ تصرفاتك على المائدة وطريقتك في التعامل مع كل أدواتها هو دليل على أنكِ امرأة راقية ومميزة ، لذا عليكِ أن تكوني حريصة على تصرفاتك وخاصة على المائدة فطريقة تناول الطعام تسبب إرباكاً لبعض السيدات ، اعلمي أنك لن تكوني سيدة راقية إذا لم تجيدي فن تناول الطعام واتيكيته ، لذلك انتبهي جيدا للملاحظات التالية :

ـ قومي بعمل شيء واحد في كل مرة، أي استعملي يدك لتناول الطعام أو شرب العصير ، ولا تستعملي يديك الاثنتين معا على المائدة .

ـ ارجعي إلى الخلف بعد كل لقمة مع ترك الملعقة في الطبق ، وامضغي الطعام جيدا وفمك مغلق ، وإذا اضطررت إلى الكلام ، فارفعي يدك اليسري التي لا تأكلين بها ، وضعي منديلا قرب فمك، لكي لا يرى الآخرون أسنانك أثناء الحديث.

ـ تجنبي الأطعمة التي تؤكل باليد، وإذا لم تستطيعين مقاومتها فضعي منديلا تحت أي طعام مقرمش ينثر الفتات.

ـ ابتعدي عن القطع الصغيرة من الطعام أو ما يسمى باللقيمات ، فانك لن تستطيعين التهامها مرة واحدة إذا كانت كبيرة، وقد تخرج الحشوة من طرفها إذا قضمت نصفها ، انسي أمرها إذا أردت أن تكوني سيدة راقية.

ـ إياك أن تنظفي أسنانك بالعود وأنت جالسة على المائدة ، بامكانك أن تستأذني وتذهبي إلى الحمام بحجة غسل يديك إذا ضايقتك بقايا الطعام التي بين أسنانك.

ـ إذا أردت أن تغمسي بعض الحمص أو المتبل أو غيرها من السلطات، فضعي قليلا في طبقك ، ولا تغمسي من الطبق الرئيسي الكبير.


يتبع ....
 

ABOTARBO

أنت تضئ سراجى
مشرف سابق
إنضم
21 نوفمبر 2009
المشاركات
30,377
مستوى التفاعل
2,099
النقاط
0
الإقامة
Je rêve que je suis un papillon
اتيكيت الحديث على المائدة

اتيكيت الحديث على المائدة

912144967.jpg


الحديث على المائدة له أصول واتيكيت معين حيث يؤكد خبراء الاتيكيت أنه يجب أن يتناول هذا الحديث موضوعات مهمة وشيقة تهم جميع الجالسين ، خاصة في العزومات

وينصح الخبراء بأن يشترك معظم الجالسين في الحديث وضرورة تجنب الأحاديث الجانبية كما يفضل الابتعاد عن أحاديث المرض والحوادث وما يسبب اشمئزاز الآخرين


يتبع ...
 

ABOTARBO

أنت تضئ سراجى
مشرف سابق
إنضم
21 نوفمبر 2009
المشاركات
30,377
مستوى التفاعل
2,099
النقاط
0
الإقامة
Je rêve que je suis un papillon
اتيكيت تناول اللحوم

اتيكيت تناول اللحوم
1016824313.jpg


التعامل مع أطباق اللحوم على المائدة لها قواعد خاصة وإتيكيت يجب إتباعه خاصة في المناسبات والحفلات .

ويؤكد خبراء الإتيكيت أن تناول شيش الكباب يتم بإمساكه باليد وباستخدام أحد جوانب الشوكة يتم فصل قطع اللحم المشوي عن السيخ ونقلها إلى الطبق الموجود أمامك بهدوء وتستخدم بعد ذلك الشوكة والسكين للتقطيع والأكل كالمعتاد ، لا تمسكي قطع اللحم بيدك نهائيا لأنه غير لائق .

أما تناول الدجاج فيجب تقطيعها بالسكين ونناولها بالشوكة كما يتم استخدام الشوكة لنقلها من طبق التقديم إلى الطبق الموجود أمامك .

يتبع ...
 

ABOTARBO

أنت تضئ سراجى
مشرف سابق
إنضم
21 نوفمبر 2009
المشاركات
30,377
مستوى التفاعل
2,099
النقاط
0
الإقامة
Je rêve que je suis un papillon
اتيكيت ترتيب الشوك والملاعق على المائدة

اتيكيت ترتيب الشوك والملاعق على المائدة

1387774996.bmp

رغم بساطة استخدام الشوكة والسكين ، إلا أنهما يكشفان مدى التزامك بسلوكيات الاتيكيت ، كما أن طريقتك في وضعهما على المائدة تدل على مدى ذوقك .
وتؤكد خبيرة الإتيكيت المصرية شيرلى شلبي أن الكثير من الناس لا يعرفون الفرق بين شوكة السلطة وشوكة اللحوم وشوكة الحلويات ، أو سكين اللحوم وسكين الفواكه.

ولكن هناك قواعد خاصة بترتيب أدوات المائدة وأخرى خاصة باستعمالها ، مثلاً علينا أن نراعي عند وضع السكاكين والشوك والملاعق ألا تبتعد حافة مقابضها أكثر من 2سم عن حافة الطاولة.

ويوضع السكين إلى يمين الطبق وتكون حافته الحادة باتجاه الطبق ، فيما توضع الملاعق إلى يمين الطبق بالقرب من السكين ، ويتوقف عددها على الأصناف المقدمة وما يستعمل منها.

وتوضع الشوكة إلى يسار الطبق وتكون أسنانها متجهة إلى أعلى ، ويتوقف عدد الشوك على الأصناف المقدمة وما يستعمل منها أيضاً.

يتبع .......
 

ABOTARBO

أنت تضئ سراجى
مشرف سابق
إنضم
21 نوفمبر 2009
المشاركات
30,377
مستوى التفاعل
2,099
النقاط
0
الإقامة
Je rêve que je suis un papillon
اتيكيت الاعتذار عن الزيارة


اتيكيت الاعتذار عن الزيارة
1041479789.jpg


عزيزتي .. تشعرين بالحرج من صديقتك عند طلبها زيارتك في المنزل وأنتي على اتفاق مع عاملة التنظيف لتنظيف شقتك وترتيبها .

لا داعي للحرج فبإمكانك تحديد موعد آخر معها وتشير خبيرة الاتيكيت ناديا جبيلى الاختصاصية بمعهد علوم الحياة ببيروت إلى أنه يجب عليك عند تحديد موعد آخر التشديد على رغبتك في لقائها ، وقومي بالتأكيد على انتظارها فى الموعد المحدد .

أما إذا كان بإمكانك تأجيل موعد تنظيف المنزل فهذا سيكون أفضل بكثير ويمكنكِ استقبالها دون أي حرج .


يتبع ..........
 

ABOTARBO

أنت تضئ سراجى
مشرف سابق
إنضم
21 نوفمبر 2009
المشاركات
30,377
مستوى التفاعل
2,099
النقاط
0
الإقامة
Je rêve que je suis un papillon
بهذه الإرشادات .. أنتِ أكثر تميزاًَ ورقي

بهذه الإرشادات .. أنتِ أكثر تميزاًَ ورقي

93575803.jpg


الاتيكيت والتعامل به في الحياة أمر بسيط وليس صعباً كما يعتقد البعض ولتنعمين بهذا الفن الرائع إليكِ بعض الأخطاء التي يجب تجنبها لكي تكوني مميزة وبالغة الرقي خلال المآدب والحفلات الاجتماعية :

توجيه انتقادات على كيفية تحضير الأطعمة
الضغط على الفاكهة للتأكد من نضوجها
الأكل بشراهة
وضع نواة الفاكهة في الطبق
التكلم أو الشرب والفم مليء بالطعام
وضع كوع اليد على الطاولة
عدم تناول كل الماء أو المشروبات الغازية المتبقية في الكوب
الاستمرار في الأكل بعد انتهاء الجميع من تناول الطعام
وضع الفوطة على الطاولة بعد الانتهاء من تناول الطعام دون طيها
مغادرة المنزل مباشرة بعد تناول القهوة فالمدعو عليه يجب أن يتبادل أطراف الحديث مع أصحاب الدعوة وعدم مغادرة منزلهم قبل مرور ساعة على انتهاء تناول الطعام على أن لا تتعدى الساعة والنصف كحد أقصى ، جميعها تصرفات تدل على عدم دراية بالأصول واللياقة .

يتبع ......
 

ABOTARBO

أنت تضئ سراجى
مشرف سابق
إنضم
21 نوفمبر 2009
المشاركات
30,377
مستوى التفاعل
2,099
النقاط
0
الإقامة
Je rêve que je suis un papillon
إتيكيت استخدام فوطة المائدة

إتيكيت استخدام فوطة المائدة

1258988371.jpg


عزيزتي .. هل تعلمين أن هناك أخطاء شائعة في اتيكيت المائدة يجب أن تتحاشيها تماماً ؟ نعم إنها حقيقة يؤكدها خبراء الاتيكيت ومن هذه الأخطاء :


فوطة المائدة مخصصه لمسح الشفاه أو الفم فقط فلا يجوز استخدامها المسح أسفل الوجه فهذا خطأ شائع

لا يجوز كذلك استخدام المناديل الورقيه بفتحها وفردها على الفم انما تستخدم مطويه على حالتها

لا يجوز دعك الفم فهذا خطأ شائع انما تستخدم الفوطه للمسح الشفتين بحركه رقيقه بتكرار وضعها وابعادها عن الفم

عندما تغادر المائدة مؤقتا لسبب ما ضع المنديل الورقي أو الفوطه على مقعدك وادفع بالمقعد للداخل

يتبع ......
 

ABOTARBO

أنت تضئ سراجى
مشرف سابق
إنضم
21 نوفمبر 2009
المشاركات
30,377
مستوى التفاعل
2,099
النقاط
0
الإقامة
Je rêve que je suis un papillon
اتيكيت تناول أصناف الطعام المعقدة

اتيكيت تناول أصناف الطعام المعقدة

535752611.jpg

جميلتي .. هل تواجهكِ صعوبة عند تناول بعض أصناف الطعام خاصة "المعقدة" كالمكرونة الاسباجيتي والشيش كباب والشوربة ؟ إذا كانت إجابتك بــ " نعم " فلا داعي للقلق سوف أساعدك حتى تتغلبين على هذه المشكلة :
البيتزا
إذا لم تقطع البيتزا وتقدم لك كاملة قومي أنتِ بتقطيعها إلي شرائح متساوية بالسكين، وعندما تكون ساخنة يتم تناولها بالشوكة والسكين، ومن المقبول أيضاًً أن تمسك كل شريحة وتناولها بيدك (بدون الشوكة والسكينة).

البطاطس بكافة أنواعها

- البطاطس المحمرة : إما أن تقدم لك في طبق منفصل، أو أن تأخذ الكمية المناسبة المقدمة أمامك علي المائدة بواسطة الشوكة ثم تقطع إلي أجزاء صغيرة وتأكلها باستخدام الشوكة

- البطاطس المخبوزة (المطهية) : يمكنك أخذ الكمية المناسبة بواسطة الشوكة الكبيرة المقدمة معها ثم توضع في الطبق وتقطع إلي أجزاء صغيرة مع إضافة التوابل لها

- البطاطس المهروسة (البوريه) : تؤخذ الكمية بواسطة ملعقة المائدة الصغيرة

شيش الكباب

امسكي الأعواد الخشبية المثبت عليها الكباب بيدك ، واستخدمي الشوكة باليد الأخرى لإنزال قطع الكباب إلي الطبق عن طريق الضغط علي القطع من أعلي وبعد أن يتم الانتهاء من ذلك ، ضعي الكباب في جانب واحد من الطبق ويتم تقطيع كل قطعة عند تناولها بالسكين والشوكة

الملح

لا تضيفي الملح لما تتناوله من أطعمة إلا قبل تذوقه، وإذا أردت المزيد منه لا تمد يدك عبر المائدة أو فوق الطعام للحصول علي زجاجة الملح لكن اطلبه من الشخص الذي يستخدمها أولاً وإن كانت بجانبك فحركها بواسطة الملعقة حتى تصل لطبقك

الحساء

عندما يقدم الحساء لك في فنجان الحساء الصغير الذي يوجد به يمكنك شربه مباشرة من الفنجان، أما إذا قدم في إناء عميق لابد من استخدام الملعقة ، لا تصدري أصواتاًً عند تناولك الحساء، وعند الانتهاء من تناوله ضعي الملعقة علي جانب الطبق المقدم عليه الإناء ويعني هذا في الموائد الرسمية أنك جاهز للطبق التالي ، وتستخدم ملعقة كبيرة في وضع الكمية الملائمة التي تحتاجها من الحساء.

المكرونة الإسباجتي

تبدو صعبة في تناولها ، لكنه علي العكس تماماًً ويتم ذلك عن طريق الشوكة بالطبع وتكون الملعقة هي المعيار في تحديد الكمية التي ستتناولها بالشوكة بحيث لا يتم الإكثار في نفس الوقت من الكمية ، توضع الشوكة في المكرونة ثم حاول لف المكرونة حول الشوكة ، كما أنه من المقبول أيضاًً استخدام الشوكة في تقطيع شرائط المكرونة إلي أجزاء معتدلة يستطيع الشخص تناولها بدون أية مشاكل أو صعوبات وتستخدم ملعقة المائدة الصغيرة في تقديم أنواع الصلصة المختلفة الخاصة بالمكرونة

السلطات

إما أن تقدم لك في أحجام صغيرة حينئذ يسهل تناولها ولا توجد مشكلة ويتم تناولها بالشوكة وإذا قدمت قبل الطبق الرئيسي أو بعده استخدم شوكة السلطة الصغيرة، أما إذا قدمت مع الطبق الرئيسي تستخدم شوكة الطبق الرئيسي، وتأخذ الكمية المناسبة عن طريق ملعقة كبيرة مخصصة لذلك

أما إذا قدمت السلطة علي هيئة قطع كبيرة عليك بتقطيعها بالسكين إلي القطع التي تلائمك كل قطعة عند تناولها .

يتبع .......
 

ABOTARBO

أنت تضئ سراجى
مشرف سابق
إنضم
21 نوفمبر 2009
المشاركات
30,377
مستوى التفاعل
2,099
النقاط
0
الإقامة
Je rêve que je suis un papillon
اتيكيت ترتيب الأكواب على السفرة

اتيكيت ترتيب الأكواب على السفرة

698647382.jpg

عزيزتي .. لتكوني دائماً في مقدمة النساء العصريات والمحافظات على نظام وشكل مائدة الطعام ، وإظهارها بصورة مرتبة ومميزة ، نقدم لك اتيكيت ترتيب الأكواب على المائدة :

بداية يجب التأكد أن جميع الأكواب نظيفة قبل وضعها علي المائدة، ولتجنب ترك آثار للأصابع عليها يفضل مسكها بفوطة نظيفة أو بمنديل ورقي.

يراعي وضع مكعبات الثلج في الأكواب ثم تملأ بالماء وهي في مكانها دون مسكها باليد عن طريق تقريب الدورق للكوب ويكون ذلك قبل جلوس المدعوين

يراعي وضع الأكواب أعلي طرف السكين أو إلي يمين السكين قليلاً

يوضع كوب اللبن في حالة تقديمه إلي يمين كوب الماء بحيث يكون هو الأقرب للشخص الجالس من كوب الماء، أما في حالة الاكتفاء بكوب اللبن كما يحدث في وجبات الإفطار يوضع مكان كوب الماء

يراعي كذلك وضع كوب العصير في مكان كوب اللبن إذا ما تم تقديمه مع الطعام ، أما في حالة تقديمه قبل الطعام يوضع الكوب علي طبق صغير ويوضع فوق الطبق الكبير في الوسط

يراعي عدم وضع أكثر من ثلاثة أكواب علي المائدة أمام كل فرد

يستعمل غالباً كوب واحد للمشروبات، إذ أنه يجب إلغاء كوب الماء عند استعمال أكواب للمشروبات الأخرى، أي أنه لا يجوز وضع أكثر من كوبين للمشروبات مما زاد عددها، حيث يكون الكوب الأكبر حجماً من هذين الكوبين جهة اليسار يليه الأصغر حجماً إلي اليمين ويكون أقرب لطرف المائدة .

يتبع .......
 

ABOTARBO

أنت تضئ سراجى
مشرف سابق
إنضم
21 نوفمبر 2009
المشاركات
30,377
مستوى التفاعل
2,099
النقاط
0
الإقامة
Je rêve que je suis un papillon
اتيكيت العطس والسعال على المائدة

اتيكيت العطس والسعال على المائدة
751819294.jpg


إذا كنتِ تعانين من نزلة برد أو أنفلونزا ومضطرة لحضور دعوة على الغداء أو العشاء مع الأصدقاء ، فتأكدي أنكِ قد تتعرضين إلى نوبات من العطس والسعال على المائدة ، ولتفادي هذه المشكلة دون إحراج ، إليكِ هذه النصائح :

- عليك بتغطية الأنف والفم بمنديل، وإن لم يكن لديك واحداً لا مانع من استخدام فوطة المائدة ، والحل الثالث استخدمي الأيدي وليس من الضروري أن تتركِ المائدة.

- إذا استمر العطس والسعال, عليك بالاستئذان بعيداً عن المائدة حتى تنتهي هذه النوبة.

- والاستئذان ليس فقط إذا استمرت النوبة لفترة من الزمن وإنما إذا لم يكن لديك مناديل للأنف في حالة الرشح ولا تستخدم فوطة المائدة مطلقاً لهذا الغرض.

والأفضل عدم ذهابك لكي تجنبي الآخرين مشاكل العدوى.

يتبع ......
 

ABOTARBO

أنت تضئ سراجى
مشرف سابق
إنضم
21 نوفمبر 2009
المشاركات
30,377
مستوى التفاعل
2,099
النقاط
0
الإقامة
Je rêve que je suis un papillon
أعمل إيه لو كنت معزومة واتقدّم لي صنف أنا مش عارفاه؟
لو ضيوفي مش بياكلوا بالشوكة والسكينة.. اتصرف إزاي؟
لو الأكل مش عاجبني.. أكمل أكل عادي يعني، ولّا أقوم؟
اقدّم من الحلويات اللي الضيوف جايبنها معاهم، ولّا هيبقى عيب؟


مواقف كتير ممكن نتعرّض لها أثناء العزومة، ومش بنبقى عارفين نتصرّف فيها إزاي، سواء كنا أصحاب الدعوة، أو كنا مدعوّين..



  • لو الضيوف اللي أنا عازماهم مش ملتزمين أوي بقواعد الإتيكيت، أعمل إيه؟
لازم اتصرّف على حسب أغلبية الضيوف اللي أنا عازماهم، يعني لازم أكل بنفس الطريقة اللي هما بياكلوا بها، وماينفعش يكون فيه أفراد بياكلوا بشكل عادي وست البيت تاكل بالشوكة والسكينة؛ لأن ده مش هيكون لطيف، بس مش لازم تكون بنفس الطريقة بالظبط يعني لو الضيوف متعودين إنهم ياكلوا بإيديهم، وربة المنزل مش بتعرف، يبقى ممكن تاكل بالملعقة عادي مافيش مشكلة أو ممكن بأطراف أصابعها لو عايزة.


  • إزاي نتصرف مع بعض المواقف اللي ممكن تقابلنا وقت الأكل، زي مثلا حاجة تتكسر أو توقع على الأرض أو أكل يوقع على ملابسنا؟
بالنسبة لو فيه شوكة أو سكينة وقعت على الأرض فلازم نراعي إن ممكن تكون ست البيت مش عاملة حسابها على أدوات زيادة، وفي الحالة دي هنجيبها ونمسحها بالفوطة ونكمل أكل عادي، ولو هيبقى فيه إمكانية لواحدة بديلة يبقى ست البيت هتعرض إنها هتجيب واحدة غيرها، أو إنها مثلا تبقى محضرة طبق فيه أدوات زيادة.

أما لو حاجة وقعت واتكسرت مافيش أي مشكلة؛ لأنها كلها أمور واردة، هناخد الأمور ببساطة وفي الحالة دي هنقوم نلم الأجزاء المكسورة دي بنفسنا ونتخلص منها بدون ما ننتظر مساعدة من حد، وهنقدم العذر بس بشكل هادي جدا مش بانفعالية وإني أزود في الأعذار والتبريرات.

ولو أكل أو ميه وقعت على هدومنا برضه هنتصرف بشكل هادي، وبنمسحها بالفوطة، وناخد الأمور ببساطة؛ علشان مانعملش أي إزعاج لباقي الموجودين، وممكن نستأذن وندخل الحمام ونظبط كل حاجة ونرجع تاني على السفرة.


  • في حالة إننا عازمين ضيوف وعندهم أطفال، هل هيبقى ليهم مكان على السفرة، ولو مش صايمين هيبقى نظام الأكل إزاي؟
لما يكون الضيوف عندهم أطفال صغيرين يبقى هيوصلوا قبل المغرب بعشر دقائق مثلا، وتكون ست البيت محضرة ترابيزة للأطفال، ويكون فيها كل اللي ممكن يحتاجوه؛ علشان لما الضيوف تبدأ تاكل يكون الأطفال خلصوا أكلهم، وبعد كدة تبقى ربة المنزل محضرة مثلا لعب للأطفال أو كراريس للرسم والتلوين، بحيث لما يخلصوا أكل ينشغلوا بالحاجات دي.


  • ممكن الأطفال لحد سن كام المفروض نحط لهم ترابيزة خاصة؟
ممكن الأطفال أقل من 6 سنوات نعمل حسابهم في ترابيزة منفصلة، وزي ما قلنا هنحضر كل حاجة هيحتاج لها الأطفال من قبلها، وأكون طبعا مأمّنة البيت كويس، وحتى لو الأطفال دول صايمين وعددهم كتير يبقى برضو هنحضر لهم ترابيزة خاصة.





  • لو فرد من الضيوف مش عاجبه حاجة من الأكل أو إنه مش بيحب الأصناف دي هيتصرف إزاي؟
دي حاجة مش مقبولة طبعا، ودي من قواعد الإتيكيت إن لو الأصناف المقدمة مش بنحبها ممكن نشرب العصير أو مثلا أكل من السلطة أو ارز أو أي حاجة ممكن نكون بناكلها من الأصناف الموجودة، ونبقى حريصين إننا مانظهرش لأصحاب البيت إننا مش بناكل، لكن مش مسموح إننا نعيب في الأكل أو إننا نمتنع عن الأكل.

وفي حالة إن حد وجد شيء مش كويس في الأكل أو الطبق برضه لازم مانظهرش ده، ونتصرف بهدوء تام، وناخد الشيء ده في منديل من غير ما حد ياخد باله إن فيه مشكلة في الأكل؛ علشان ماتسببيش إحراج لصاحبة البيت؛ لأن زي ما قولنا إن الأصل في الإتيكيت إننا مانحرجش أي حد.



  • نعمل إيه لو معزومين في مكان لأول مرة واتقدم لنا أكل لازم يتاكل بالإيد؟
معروف إن فيه اكلات ممكن تتاكل بالشوكة والسكينة، وفيه أكلات لازم تتاكل بالإيد زي مثلا الحمام؛ فعادي جدا إننا ناكله بإيدينا.



  • لو البنت معزومة في بيت خطيبها تتصرف إزاي؟
لو بنت معزومة في بيت خطيبها أو زوجها مع أهله وهما بياكلوا بإيديهم وهي بتاكل بالشوكة والسكينة، هيبقى الشكل مش لطيف نهائي؛ لأن زي ما قولنا ماينفعش إننا نتصرّف بشكل مختلف عن باقي الموجودين؛ فلازم تبقى منسجمة معاهم.

ولازم تراعي كمان إن كل العيون بتبقى عليها، فتحاول تتصرف بطبيعية بدون أي تكلف، وما ترتبكش أو تحس إن العيون مراقباها، كمان ممكن تعرض على حماتها إنها تساعدها، ولو وافقت يبقى مافيش مشكلة لكن لو حماتها أصرّت إنها ماتساعدهاش يبقى تلتزم بده؛ لأننا لما بنعرض المساعدة مع أهل البيت ده بيخلق جو من الألفة والبساطة، إنما لو اتكلفنا في التعامل هيخلي فيه بينا حدود.



  • لو ست البيت قدّمت صنف مش معروف، هل ممكن إن الضيوف يسألوا عن الأول؟
في الحالة دي عادي إننا نسأل عن الصنف، وست البيت هتبدأ تعَرف الضيوف بالصنف ده ومكوناته، وممكن نسأل الطريقة اللي هناكله بيها هل مثلا بالشوكة والسكينة أو هناكله عادي، وده مافيهوش إحراج أفضل من إننا نسئ التصرف وإحنا بناكله، ولو مثلا العدد كبير ومكسوفين نسأل، يبقى أشوف حد تاني هياكله إزاي، ولكن هي مافيهاش مشكلة إننا نسأل بنفسنا.







  • في وقت الأكل لو صاحبة الدعوة حسّت إن فيه حد من الضيوف مركز مع صنف معين وعاجبه، هل ممكن قبل ما يمشي أعرض عليه إنه ياخد منه؟
لأ طبعا مش صح إننا نعمل كده؛ لأن من المفترض إن الضيوف مايركزوش مع صنف واحد؛ لأنه بكده مش هيدي فرصة لحد تاني ممكن يكون عاجبه نفس الصنف، والصح إننا ندوق من كل الأصناف الموجودة؛ لإن ممكن يكون مافيش من الصنف ده كمية تانية، ومش هيكفي باقي الموجودين، إلا في حالة إن ماحدش كتير بياكل منه ممكن أخد كمية تاني منه.



  • بعد ما نخلص أكل.. ست البيت هتقدم الحلويات إزاي؟
أول حاجة بالنسبة للمدعوين يفضل إنهم يجيبوا هدية معاهم، وطبعا بما إننا في رمضان فكل الضيوف بيبقوا جايبين معاهم حلويات، وأنا بأفضل إنهم يسألوا ست البيت قبل ما يجيبوا الحلويات؛ لأنها أكيد بتكون مجهزة ولو صنف واحد، ويستحسن في ظل الأزمة الاقتصادية إن المدعوين يجيبوا هدية لأهل البيت، يعني مثلا لو البيت فيه بنت بتجهز يبقى ممكن يجيبوا هدية مناسبة لها زي مثلا حاجة كريستال أو كاسات أو أي هدية غير الحلويات زي مثلا فاكهة أو عصير، وده سواء الضيوف قريبين أو مش قريبين أوي.



  • بالنسبة للفكرة الشائعة إنه مش صح نقدم من الحلويات اللي الضيوف جابوها، هل دي صحيحة؟
الفكرة دي مش صحيحة خالص، بالعكس المفروض نفتحها ونقدم لهم منها، وممكن الضيوف تبين لست البيت إنها فضلت الأصناف اللي هي عاملاها عن الحلويات اللي هما جايبنها، ودي هتكون مجاملة لطيفة، ومافيش أي مشكلة إننا ناكل من الحلويات اللي جبناها؛ لأن ممكن نكون نفسنا فيها.

ولو جايبين هدية يبقى هنفتحها ونشكر الضيف عليها، ولكن في حالة إن فيه حد من المدعوين جاب هدية وفيه فرد تاني ماجابش يبقى مش هنفتحها؛ علشان مانسببش أي إحراج للفرد ده.




  • هل ممكن إننا نروح عزومة من غير ما نجيب هدية؟
الهدية دي بتنشر المودة بين البشر وبتبعث البهجة في نفس كل فرد سواء كبير أو صغير.

هتبقى حاجة لطيفة جدا إننا نجيب هدية وإحنا رايحين أي عزومة، خصوصا لو البيت فيه أطفال ممكن نجيب هدية تفرحهم زي مثلا لعبة أو علب وكراريس ألوان، والأطفال بيفرحوا بالهدية جدا، وبنحس برد فعلهم وسعادتهم بشكل فوري، وفيه مثل بيقول "لو عايز تكرمني اكرم أولادي".

ولو الضيوف كلهم قرايب ممكن يتفقوا مع بعض على شكل الهدايا اللي هيجيبوها من غير ربة البيت ما تعرف، بحيث مش كل الناس تجيب حلويات وفي الآخر تبقى كميات كتيرة ونضطر نتخلص منها، وده طبعا إهدار للأكل والفلوس.






  • بالنسبة للفاكهة هل نقدّمها صحيحة ولّا لازم نقطعها؟
المفروض إن ست البيت ماتقطعش الفاكهة لحد إلا لو طلبوا منها ده، وفيه شوية قواعد لأكل الفاكهة، زي مثلا:

- المانجا.. نقدر ناكلها في البيت زي ما إحنا عايزين، لكن لو عند حد يبقى أفضل طريقة هي إننا بنقطعها نصفين وناكل النصف الأول بالملعقة، وبعدين نخرج البذرة من النصف التاني بالسكينة أو المعلقة وناكلها.

- التفاح.. ممكن ست البيت تعرض على المدعوين إنها تقشره، ولو مش عايزين يبقى كل فرد هيبدأ يقطع التفاح قطعتين أو أربعة أو ستة وبعدين ياكلوا كل قطعة بإيديهم.


  • ايه هو الترتيب المظبوط لتقديم الحاجات اللي مجهزينها، والفرق بين كل صنف والتاني يبقى أد إيه؟
أذواق الناس بتختلف من فرد للتاني،وعلشان نخرج من المشكلة دي بنحاول نجهز ترابيزة نحط عليها كل حاجة من الحلويات، والفاكهة، والعصاير، وباطلب من المدعوين إنهم يبدأوا يتناولوا اللي هم عايزينه، ونسيب الترابيزة بالحاجة عليها زي ما هي لحد ما الضيوف تمشي، بحيث إن لو حد عايز حاجة، أو إن ست البيت هتعرض الأصناف دي على الضيوف كل شوية، وده حل عملي جدا لأننا مش هنقدر نعرف أذواق كل فرد.

أهم حاجة إننا نزود عدد الكاسات علشان ماينفعش بعد ما نشرب عصير في كاس نرجع نحط فيه عصير من نوع تاني، والطريقة دي بتدي ست البيت الفرصة إنها تقعد مع ضيوفها وتنسجم معاهم، وكمان بتخلي الضيوف تحس كأنها في بيتها طالما المستضيفة سمحت بده وإنهم يتحركوا في نطاق معين بحرية.


  • بالنسبة لترتيب المدعوين على السفرة، هل لازم أحدد مكان كل فرد ولا مش لازم؟
لو العزومة رسمية يبقى ممكن نعمل بطاقات صغيرة باسم كل واحد ونحطها أدام كل كرسي، ومن البروتوكول إن مافيش سيدة بتقعد جانب زوجها ولكن أمام بعض؛ أما في رمضان لو عزومة مش رسمية يبقى كل سيدة هتقعد جانب زوجها، وبنسيب كل فرد يقعد في المكان اللي يناسبه، ولكن الأساسي إن صاحب البيت وزوجته بيبقوا على رأس المائدة من كل جانب.


  • بالاحظ إن دايما الست هي اللي عليها الدور الأكبر في الترحيب بالضيوف، وترتيب السفرة، هل الرجل مالهوش أي دور في الاوقات دي؟
الست بيكون لها دور في إنها تلاحظ المدعوين بهدوء من غير ما يشعروا؛ لعل وعسى يكون حد ناقصه حاجة أو مش طايل شيء؛ ولكن الترحيب يفضل طبعا إنه يكون من الطرفين، وممكن الزوج يساعد زوجته في رص السفرة.


  • بالنسبة للأطباق اللي كلنا فيها هل ممكن حد يعرض على ست البيت إنه يساعدها في غسيلهم؟
ست البيت بتشيل الأطباق وتحطها في الحوض فقط، لكن طبعا مش مستحب إنها تغسلهم؛ لأن ده بيستقطع من وقتها مع ضيوفها، إلا لو صلة القرابة كبيرة ممكن نعمل ده إن حد يلم السفرة، وحد يغسل الأطباق ونبقى متعاونين.


  • لو عازمين ناس مافيش بينهم تفاهم أو ود هنعمل إيه؟
في الحالة دي إما إننا نوفق بينهم قبل العزومة، أو نعزم كل طرف لوحده، ولو حد منهم هيزعل إننا عزمنا الطرف التاني يبقى مش هنعزم الطرفين منعا للمشاكل والزعل.


منقووول
 
أعلى